среда, 1 августа 2012 г.

Яке вино саме прадавнє?


Виноробство з'явилося після того, як люди навчилися вирощувати виноград. Почалося це ще в епоху неоліту. Виноробні виробництва виникли на Близькому Сході, у Греції, на Кіпрі й у Месопотамії.
На території сучасного Ірану в районі Хаджі Фируз Тепе, був знайдений глечик із залишками речовин, які однозначно свідчили про зберігання в ньому виноградного вина. На сьогодні цей глечик є самою прадавньою знахідкою, що свідчить про виробництво вина, тому що в цьому місці люди жили ще 7 000 років тому. Прийнято вважати, що вже тоді був виведений вид винограду, схожий на сучасний Vitis vinifera, з якого роблять більшу частину сучасних вин. Зрозуміло, якість вин того часу змушувала бажати кращого. Щоб забрати сторонні заходи, вино ароматизировали, присмачуючи пряностями й травами.
Греки заслужили звання майстрів виноробства в часи Гомера, вони робили багато сортів вина, а їх рецина заслужено входить у список найдавніших вин. Цей сорт сухого вина із присмаком смоли відомий приблизно 2 700 років. Оригінальний смак з'явився в результаті запечатування амфор смолою, щоб уберегти вино від контакту з повітрям.
Самим старим солодким десертним вином Європи вважається кіпрське. Про нього писав ще Гесиод в VII столітті до н.е. У наші дні воно називається — «Коммандария». Ця назва з'явилася на початку XIII століття. Під час Третього хрестового походу англійський флот потрапив у шторм трапилося це неподалік від острова Кіпр. Корабель, на якім плила наречена Річарда Левине Серце, Беренгария Наваррская, був викинутий на берег. Правитель Кіпру побрав дівчину в полон, і в Річарда не було іншого виходу, як скорити острів і звільнити свою улюблену. Проводиреві англійців так сподобався острів, що весілля влаштували там же, а на торжестві гості пили найкраще кіпрське вино.
Приблизно тоді ж на острові влаштувалися лицарі ордена Святого Іоанна. Через якийсь час у їхніх володіннях утворювався феод — Більша Коммандария Кіпру, його центр перебував у містечку Колосси. Звідси лицарі дали місцевому вину ім'я «Коммандария». Напій довівся по смакові англійським монархам з династії Плантагенетов. Багато цього вина поставляли у Венецію, Константинополь і Єгипет. Є навіть легенда, що тільки заради цього вина турецький султан Селимо II захопив в 1571 році Кіпр.
Це вино й зараз роблять точно так само, як у часи античності й Середньовіччя. Для нього підходять лише два сорти винограду, що росте на Кіпрі: білий ксинистери й чорний маврос. Виноград повинен бути перезрілим, тоді концентрація цукру в ньому доходить до потрібного ступеня. Після збору ягоди висушують на сонце 10—15 днів, щоб зробити ще солодше, потім вичавлюють сік, який тримають у дубових бочках не менш двох років.
Від стародавніх греків культура виноробства передалася жителям півдня Італії, а ті поширили її ще далі, на всю Римську імперію і її колонії. Тут починається історія рейнського й мозельского вин. У Лузитании (сучасна Португалія) культура вина зародилася приблизно в цей же період. А у Франції, виноградну лозу вкоренили галли. Небайдужі до вина, вони почали вирощувати виноград на околицях Массалии (сучасний Марселя), а потім і усередині країни. А в районі 2000го року до н.е., став відомий і херес — вино, створене в однойменнім місті в Іспанії.



Комментариев нет:

Отправить комментарий